Publicat pe Lasă un comentariu

In Cautarea Ghioceilor; Partea a doua, Cheile Oltetului

Salutare dragilor. Va povesteam acum cateva zile cum am balaurit prin Muntii Vrancei, dupa ghiocei si nu am reusit sa vedem unul din cauza zapezii care era.

Nu-mi pierdusem speranta. Primavara era la inceput, si pe 23 Martie mergeam in Cheile Oltetului unde poti admira una din cele mai frumoase specii din familia ghioceilor. Si anume, Ghiocelul Bogat sau mai este numit Fulgul de Zapada de Primavara. Si cred ca a doua denumire i s-ar potrivi mai bine.

Ghioceii, vestitorii primaverii, care nu mai venea dupa cum ve-ti vedea in randurile de mai jos. Flori deosebite, care de cate ori le admir, imi aduc aminte de copilarie, cand mergeam in padure si adunam cate un buchetel sa il oferim mamelor de 8 Martie.FB_IMG_1436615295437

Despre ghiocei, sunt multe legende, dar mie mi-a placut una, care o postez aici, ca sa o cititi si voi. Sursa Legendele Romanilor.

„A fost odată o rază de soare, era chiar fata cea mai mică și răsfățată a astrului luminos. Și  tocmai pentru că era cea mai mică și mai răsfățată, tatăl ei o lasa sa zburde pe unde îi dorea inima. Și iată că, într-o bună zi, raza de soare a hotărât să se plimbe într-o grădină. Acolo era Raiul pe pământ, nu altceva: flori care mai de care mai colorate și mai parfumate se unduiau sub adierea blândă a vânticelului cald de primăvară!

– Ce-ar fi să aleg eu o floare frumoasă pe care să mi-o prind în păr? a spus raza de soare. Și, repezită cum era, s-a năpustit asupra grădinii, a cules o floare și s-a înălțat din nou în văzduh.

Toate florile din grădină au privit mirate către cer și au început să murmure:

– Ați văzut-o? Era frumoasă? Avea rochie de aur? Ce floare o fi ales prințesa?

– Cu siguranță a cules un trandafir, a spus un trandafir mare, catifelat și roșu, pe care boabele de rouă străluceau ca diamantele în soare.

– Ba eu cred că a fost una dintre noi, a murmurat o lalea galbenă, iar suratele ei dădeau din capete încântate.

– Nici vorbă de așa ceva! Le-a retezat-o un crin mândru. A fost unul dintre frații mei. Nu vedeți ce frumoși și parfumați suntem?

Până și o violetă mică, dar într-adevăr splendidă, a susținut că raza de soare culesese o violetă, și nu altceva.

Numai într-un colț cineva plângea. Era un ghiocel mic și firav, a cărui codiță fusese ruptă de trena rochiei de aur a prințesei.

Cum raza de soare nu era departe, l-a auzit și i-a părut tare rău. Și a rostogolit pe obrajii ei de aur o lacrimă ca o perlă, care a căzut pe codița cea ruptă a ghiocelului, vindecând-o pe dată.

Dar nu a fost numai atât. Prințesa-Rază de soare a venit lângă ghiocel și i-a spus așa:

– Biată floricică firavă, îmi pare tare rău că te-am făcut să suferi! Ce dorință vrei să-ți îndeplinesc pentru a-mi repara greșeala?

– Nu vreau nimic, a răspuns ghiocelul, lăsându-și frumosul căpșor în jos.

– Nu vrei frumusețea trandafirului, parfumul crinului, strălucirea lalelei? a insistat raza de soare.

– Bine, a încuviințat ghiocelul. Dacă vrei într-adevăr să-mi faci un dar, dă-mi voie să răsar primul dintre toate florile, de sub zăpada rece, iar parfumul meu abia simțit să-i facă pe oameni să se bucure și să știe că a venit primăvara!

Și chiar așa a fost. Raza de soare l-a sărutat pe ghiocel și vraja a fost făcută. Apoi a dispărut în înaltul cerului, de unde venise.

De atunci, ghiocelul este prima floare care ne zâmbește dintre peticele de zăpadă în fiecare primăvară, și toată lumea știe că vremea cea urată este pe sfârșite.”

E si cum spuneam, asteptam data de 23 Aprilie mai ceva ca un copil mic, gandindu-ma ca o sa admir din nou frumusetea acestor gingase flori. Mai aveam si alt motiv de bucurie si de celebrare. Era ziua Zurliului Lucian Talasman, fratele nostru, si la fel ca acum doi ani cand eram acasa, faceam o incursiune in Cheile Oltetului, unde sunt multe poienite, albite de aceste frumoase si gingase minuni ale naturii.20160319_15001920160319_150337DSCN1258

Numai, ca iarna nu prea a vrut sa se lase dusa de data asta. Unde nu s-a pus pe 22 un viscol si o zapada, de ziceai ca esti in plin Gerar nu la sfarsit de martie.

Nu-i bai am zis, iau lopata la mine si sap dupa ei, trebuie sa-i gasesc.IMG_9399

No chance, era asa de multa zapada ca saracii, inca dormeau cred. Acum ce sa facem?? Asta e daca iarna ne-a jucat feste iar, macar sa facem o plimbare prin Chei, sa ne bucuram de frumoasa priveliste a padurii adormite si imbracata toata in alb.

Iar daca ghiocei nu erau, unii din noi au luat pozitia „ghiocelul” macar pentru poze.DSC_5771.1

Am admirat totusi firicelele de apa, transformate in turturi pe peretii cheilor. Daca ghiocei nu macar turturi sa avem. Si erau din belsug ca o dantelarie de-a lungul stancilor.

Ne plimbam, glumim, plonjam in zapada ca vulpea polara dupa hrana, numai ca noi plonjam doar, doar vom descoperi vre-un ghiocel.

Rasul si voia buna era ca la ea acasa, glume, tavaleala in zapada proaspata si curata cum nu am mai facut de la tura din  Bucegi cand tot la fel era la fel pana la brau.

Spuneti voi ca nu a fost fain, mai ales cand esti alaturi de prieteni dragi, carora si lor le place drumetia si voia buna.DSC03854

Bineinteles ca s-a cantat Multi Ani Traiasca si sarbatoritului nostru. Si chiar daca ghiocei nu erau sa-i oferim, i-am oferit toata prietenia si dragostea noastra, care e mai de pret decat orice.20180324_112120DSC03853

Din cauza zapezii prospete si mari, nu am reusit sa facem alt traseu in zona, cu toate ca inainte de se pune viscolul, ne faceam planuri mari. Macar a fost o intalnire frumoasa intre prieteni, cu povesti si glume fara numar.

Cam asta a fost aventura dupa ghioceii din Cheile Oltetului si cu 2018 am terminat momentan. Nu va speriati nu de tot. Mai e o jumate de an deci aventuri vor mai fi. Prima va fi in Delta, imediat cum ajung acasa, urmand cireasa de pe tort pe stationarea asta, In cautarea rododendronului, cand voi lua toti muntii cu rododendron la pas. Sa te tii povesti.

Uitasem sa va spun unde am fost cazati in Polovragi. Pensiunea Lardi, pe care o recomand cu drag tuturor. Gazdele foarte primitoare si saritoare, conditii excelente si pretul foarte bun.

La buna vedere dragilor pana cand ma voi apuca de povestit despre aventurile din 2017. Si vor fi cateva; Retezat iarna la catarat pe gheata, Trascau, Poiana Narciselor, Rarau, Ceahlau, Valea Cernei, Retezatul Mic, Madeira si o ultima tura pana in sarbatori cand am plecat in Panama, in Ciucas. Deci veti fi stresati la maxim. Fiti pe faza daca vreti sa aveti dureri de cap.

received_1017815384912881

Lasă un răspuns